Monday, June 13, 2011

Kenapa sekarang ramai sgt org psiko ???

kesian kan kalau di serang gangguan mental ni (pic credit google)


Penah tak korang terfikir kenapa sekarang ramai org yang psiko atau lebih bahasa kurang ajarnya mental ? apa puncanya mental atau gangguan mental ni ? aku pun boleh terjangkit klw da selalu di ganggu org cmni. haish !simpang malaikan 44 .tak nk aku ! Oke, di pendekkan cerita, aku tak bape nk tahu kenapa seseorang itu boleh terkena gangguan mental? mungkinkah kerana tidak sanggup berhadapan situasi tersebut ? atau terkejut dgn perubahan yang berlaku secara tiba-tiba. contoh macam putus cinta kn? itu contoh senang la.. nanti kasi contoh susah takut tak paham plak!
ermmmm tah lah. mcm2 berlaku dlm life aku lately. nk kata ok, ke tak aku sendiri tak pasti . tp  macam tak oke je.. tapi sape-sape pun mest takut d ganggu lebih-lbih lagi org tu agak mental. dah sah-sah kita nmpk tak btol. kn ? s0 apa penyebab sakit ni ? ad0h !... kita ignore lah apa yang berlaku dlu. jom siasat apa penyebab gangguan mental ni??? 
Gangguan mental ni sebenarnya sesuatu yang sangat biasa berlaku di samping beberapa kes tertentu yang menunjukkan simptom mcm psiko secara langsung. Bermaksud, kita dapat tengok cara dia yang secara langsung contohnya kalau resah atau kemurungan. Ada mslh besar atau terlalu memikirkan sesuatu, fobia terhadap sesuatu peristiwa atau penyalahgunaan dadah. yelah, dalam kehidupan, manusia ni kadang-kadang tentu pernah mengalami sesuatu kejadian yang membekas dalam seluruh keperibadian. kita sdiri tak tahu kn? peristiwa tersebut boleh disebut traumatis. antaranya mungkin org d sayangi meninggalkn kita. alah konon-konon macam pakwe tinggalkn makwe dia ke setelah 2 tahun bercinta. tup tup jantan tuh da jatuh ati nan gadis lain. meleps gadis lama... maruah tergadai, wang ringgit, masa d bazirkan semata utk sang si kekasih yang d anggap  bakal suami . patut tu memang lah tak patut. adoh. si lelaki pn sm, kalau rasa masih tak ada komtmen, jgn la aniaya perempuan. kesian... kn dah cmni ? sape susah??
ada pulak peristiwa di mana kehilangan org tersayang di sebabkn kematian. ibu bapa, keluarga, kekasih dan sbgnya.  Namun kadang-kadang penyakit mental ni pun boleh berlaku di sebabkn keturunan. oh bahaya ni ! huhuhu minta d jauhkn ... ermmm s0 lebih elok menjaga diri dari terkena. selalu nya mereka-mereka ni akan cuba mengugut dan mengancam nyawa org ramai yang di anggp merbahaya pda diri dia. sedangkn kita tak ada pape pn. mereka yang lebih-lebih. 
kalau dah ada kawan-kawan or org terdekat yang terkena penyakit ni. silalah bawa mereka jmpa pakar kaunseling sebelum melarat. tak pun beri ubat-ubatan atau cuba bantu dari segi nasihat. tapi org ramai jangan la lagi menambabkn beban fikiran mereka. ibu bapa, keluarga, teman-teman, kekasih perlulah beri sepenuh kasih sayang dan menyokong apa d lakukan pesakit . jangan biarkn mereka terus teringat sesuatu yang hanya boleh merosakkn ms depan mereka. 
kesimpulannya : 
kalau dah di ugut seseorang yang d anggap macam mental tuh, cepat-cepatlah repot ke polis. hehe takut lah nanti jadi apa-apa. aku pun takut jgk . tapi try la ubat pemikiran orang untuk sukakan sesuatu kehidupan yang normal. 
No comments:

Post a Comment